3. De twee symbolen van Brussel

10 december 2022 - Antwerpen, België

Parijs heeft haar Eiffeltoren en de Nôtre-Dame, New York haar Vrijheidsbeeld en de Empire State Building, en Londen haar Big Ben en de Tower Bridge… En wanneer je aan Brussel denkt, zie je er ook twee voor je geest, twee totaal verschillende symbolen, maar allebei héél originele…

Het Atomium

Het Atomium was dé grote blikvanger op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. De wereld beleefde een grote economische boost na de Tweede Wereldoorlog en optimisme was troef. Maar tevens was er de bedreiging van de Koude Oorlog met haar nucleaire wapenwedloop en deze boezemde veel angst in. Daarom werd als thema voor de Expo ’58  ‘Vooruitgang en Vrede’ gekozen. Het Atomium, 102 meters hoog, met 9 bollen, elk 18 meters diameter, was een creatie van architect André Waterkeyn en symboliseert een ijzerkristal dat 165 miljard keer is uitvergroot. Ijzercristal is cruciaal voor kernenergie en Waterkeyn wilde aantonen welke vreedzame toekomst deze nieuwe energiebron kon hebben. Vijf van de negen bollen zijn dagelijks opengesteld voor bezoek en eenmaal boven op de hoogste bol ontvouwt zich een prachtig panorama op de skyline van wat tegenwoordig de hoofdstad van Europa is.

Manneken Pis

Het verhaal gaat terug tot het jaar 1388. Op vele plaatsen in de middeleeuwse stad Brussel plaatste men fonteintjes om de bevolking in hun waterbehoefte te voorzien. Ludiek werd er een beeldje van een waterend mannetje geplaatst, het ‘Juliaantje’ zoals men het toendertijd noemde. In de 16de en 17de eeuw, de  Bourgondische periode van de stad kwam er bij feestelijke gelegenheden ‘wijn’ in plaats van water uit Juliaantje. Logisch bij Bourgondiërs toch ?... Iedereen ging mee in de speelsheid van Manneke Pis. En het werd een traditie bij speciale gelegenheden hem aan te kleden met een origineel kostuumpje. Hij werd beroemd tot in de hoogste kringen van Europa. Zo ontving hij in 1747 een goudbrokaten pak van de Franse koning Lodewijk XV. Hij heeft nu een vestiaire van meer dan 1.000 kledingstukken en deze worden alle bewaard in het stedelijk museum, het ‘Broodhuis’ op de Grote Markt.