4. 'Le Train Bleu'

10 december 2022 - Antwerpen, België

De Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 straalde een niet te overtreffen ‘grandeur’ uit. Wie had iets anders verwacht van de Lichtstad? Van de Eiffeltoren tot aan het Louvre verrezen expopaviljoens met ‘Le Grand Palais’ en ‘Le Petit Palais’ als blikvanger. Maar de welgestelde bezoekers moesten bij aankomst in de stations ook al onmiddellijk die ‘grandeur’-sfeer aanvoelen. De nieuwe ‘Gare de Lyon’ bijvoorbeeld verrees uit de grond in de toen gangbare Art Nouveau-stijl. De architect Marius Toudoire liet zelfs een klokkentoren van 64 meters boven de stationshal bouwen, een toren die verdacht veel lijkt op de ‘Big Ben’. Een knipoog naar de Engelse high-society die het gros van de buitenlandse reizigers uitmaakte die tijd. De ‘Gare de Lyon’, de naam van het station zegt het zelf, is de poort naar het zuiden, de poort naar de zon en het blauw van de Middellandse Zee. De spoorwegmaatschappij ‘Chemins de Fer Paris-Lyon-Méditerranée’ baatte reeds in 1886 een nachtverbinding uit naar de Franse en Italiaanse rivièra. Moeilijke naam om uit te spreken, zeker voor haar gereputeerde reizigers zoals de ‘Prince of Wales’, de latere koning Edward VIII, en Winston Churchill. Dus werd de common name ‘The Blue Train’ of ‘Le Train Bleu’. Agatha Christie gebruikte de naam zelfs als titel voor een van haar bestsellers : ‘The Mystery of the Blue Train’. In 1923 werd een voor die tijd futuristisch treinstel gelanceerd, geheel in blauw, zowel de wagons, het interieur, de couchettes, als het 5-sterrenrestaurant… Maar de beau monde hoefde zelfs niet te wachten op een copieuze maaltijd in de trein. Toudoire integreerde in het station een gastronomisch restaurant in schitterende ‘Belle Epoque’-stijl met schilderingen en fresco’s tegen de wanden en op de plafonds. Deze stelden romantische plaatsen voor op de trip naar de rivièra. In den beginne was de naam van het restaurant gewoon ‘Buffet de la Gare’, maar in 1963 veranderde men dit in ‘Restaurant Le Train Bleu’. Coco Chanel, Salvador Dali, Brigitte Bardot, Hemingway en vele anderen hebben er ooit genoten van het kader en het culinaire. En dat culinaire staat heden onder leiding van het team van de franse sterrenchef Michel Rostang.