17. Veuve Clicquot, ‘La Grande Dame du Champagne’

10 december 2022 - Antwerpen, België

Dit verhaal gaat niet enkel over een exclusieve champagne met een exclusieve naam, maar ook over een vrouw die beschouwd kan worden als één der eerste vrouwelijke ondernemers in de geschiedenis. In een tijdperk dat vrouwen zelfs geen bankrekening konden bezitten heeft zij haar stempel weten te drukken op het productieproces van het edele vocht dat champagne is. Maar ook haar kwaliteiten in de wereldwijde verkoop van haar product van New York tot Sint-Petersburg wekt verbazing. Haar veel oudere echtgenoot, François Clicquot, bezat een champagnehuis in de streek rond Reims. Bij zijn dood in 1805 besloot zij, ‘Veuve’ (‘Weduwe’) Clicquot het wijndomein niet te verkopen, maar zelf de touwtjes in handen te nemen. 5 jaar later bracht ze haar eerste ‘millesime’ op de markt, champagne gemaakt van wijn van hetzelfde jaartal, en was ze de uitvindster van de ‘table de rémuage’. Hierbij worden de flessen met de flessenhals omlaag in een rek gestoken en elke dag wordt aan iedere fles 1/8ste draai gegeven. Dit zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de flessenhals terechtkomen, waarna ze daarna, bij de ‘dégorgement’ (de ontstopping,) kunnen verwijderd worden. En daar hield haar creativiteit nog niet op… Want zij mag zich tevens de uitvindster noemen van de ‘rosé d’assemblage’. Voorheen werden er ‘rosé’ wijnen en champagnes op de markt gebracht, waarbij men bij de vinificatie gewoon rode vlierbessensiroop aan de witte wijn toevoegde wat een ‘rosé’ eindresultaat gaf. Zij was de eerste die bij de vinificatie van de rosé “rode wijn” en geen vlierbessensiroop onder haar witte champagne mengde om de rosé kleur te verkrijgen. En om de onvergangelijkheid van Veuve Clicquot te benadrukken, nog deze anekdote : in 2010 werd in de Baltische Zee het wrak ontdekt van een schip dat 200 jaar geleden schipbreuk leidde op weg naar Sint-Petersburg. In het ruim vond men 47 flessen … ‘Veuve Clicquot’. De drank had een zoete smaak, proefde naar eikenhout en bevatte nog sprankelende “bubbels”…