35. Maison Brotte in Châteauneuf-du-Pape

11 december 2022 - Antwerpen, België

Men kan moeilijk beweren dat in de 13de en 14de eeuw de pausen in Avignon niet van wereldse genoegens hielden. Ook wijn was voor hen een passie. Zeer snel ontdekten ze dat de geografie en de terroir van de Rhônevallei ten noorden van Avignon uitzonderlijk potentieel had voor de vinificatie van topwijnen. De bodem van de rivier en de oevers worden bedekt door keien die door de sterke stroming meegesleurd worden uit de Alpen. Het feit dat de keien tijdens de daguren intens opwarmen en ’s nachts eveneens intens afkoelen bleek ideaal voor de druiventeelt. Daarenboven zorgt de mistralwind voor een soort van natuurlijke airconditioning. De rode Châteauneuf-du-Pape wijn is krachtig, donker en aromarijk, de witte wijnen dan weer blinken uit in frisheid. In 1936 reeds kreeg Châteauneuf-du-Pape haar appellatie en de reputatie van de aldaar gevestigde wijnhuizen groeide met het jaar. Toch is er één Châteauneuf-du-Pape wijn die een bijzondere vermelding waard is. ‘La Fiole du Pape’ is een cuvée van grenache, syrah en cinsault van Maison Brotte, gebotteld in een anthracite kleurige fles met een verbazingwekkende slingerende vorm die laat denken aan de knoestige vorm van wijnstokken. Het was Charles Brotte die deze fles in 1952 ontworpen heeft naar aanleiding van een wedstrijd over keramiek. ‘La Fiole du Pape’ wordt in vijfennegentig landen verkocht en is heden ten dage de meest verkochte Châteauneuf-du-Pape ter wereld. In het hart van het stadje  vind je het ‘Musée du Vin’, een initiatief van Maison Brotte, waar je tijdens een interactief audio-visueel parcours word ondergedompeld in het wijngebeuren van de zuidelijke Rhônevallei en van Avignon met haar pausengeschiedenis.